ВИЯВ ЕҐОЦЕНТРИЧНОЇ СЕМАНТИЧНОЇ ОПОЗИЦІЇ ‘ТАМ’ — ‘ТУТ’ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ - Пилипак, Валерія (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2017)
W artykule pokazano i poddano analizie przejawy opozycji semantycznej ‘tam’ — ‘tutaj’ w języku ukraińskim w kontekście głównych antropo- i egocentrycznych podejść do analizy zjawisk językowych. Сelem artykułu jest aktualizacja egocentrycznej treści ‘tam’ na poziomie leksykalnym, gramatycznym, w różnych tekstach w języku ukraińskim.