Definiowanie przestrzeni w powieści Wołodymyra Rafiejenki Petrykor – zapach ziemi po deszczu - Poliszczuk, Jarosław (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2024)
Autor rozpatruje powieść Wołodymyra Rafiejenki (ur. 1969) Petrykor – zapach ziemi po deszczu jako metaforę przestrzeni. Definiowanie przestrzeni w tej powieści odzwierciedla konflikt tożsamości i antynomię symbolicznych światów bohaterów. Wybór lokalizacji – Kijów, Do-nieck, Tarnopol, a także Wrocław, Praga, Berlin itd. – oddaje realia wojny rosyjsko-ukraińskiej, która zmusza ludzi do przesiedleń i emigracji. Ilustruje także wybór wolności i tożsamości europejskiej dokonywany przez bohaterów dzieła. Rzeczywista przestrzeń geograficzna i realistyczna warstwa opowieści łączą się z wirtualną, która ucieleśnia charakterystyczne imaginarium bohaterów. Specyfika powieści Rafiejenki przejawia się w połączeniu cech realistycznych i transcendentalnych.