Kultura jako oręż i tarcza w warunkach wojny - Drabant, Switłana (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2025)
Kultura jest ważnym elementem bezpieczeństwa narodowego. W historii można odnaleźć wiele przykładów tego, jak kultura funkcjonowała w warunkach wojny, a sztuka reinterpretowała dotychczasowe treści: poszukiwała na nowo humanizmu albo stawała się częścią oporu. Dziś kultura ukraińska stanowi istotny element psychoterapii, albowiem naród ukraiński poddawany jest traumatycznym przeżyciom, co w konsekwencji wymaga określonej emocjonalnej rekompensaty, dialogu i wsparcia. Przedmiotem badań w niniejszym studium jest rozwój kultury ukraińskiej po pełnoskalowej inwazji Rosji na Ukrainę. Celem artykułu jest analiza aktualnego stanu kultury i sztuki w Ukrainie, ich roli w czasie wojny, zachowania i propagowania wartości narodowych. Dzięki temu z jednej strony rozwój ukraińskiej przestrzeni kulturowej ukierunkowany jest na jednostkę, jej potrzeby wewnętrzne, z drugiej zaś – realizowany jest swoisty „eksport” ukraińskich treści kulturowych, stanowiący silną promocję Ukrainy w świecie. Wskazane wyżej kwestie to nieodłączna część walki o ukraińską odrębność narodową i jej rozwój. Ponadto ukraińska sztuka współczesna występuje jako narzędzie oporu wobec rosyjskiej propagandy i polityki zapomnienia. Artyści przywracają i ożywiają zerwane więzi utracone w wyniku wojny i jej konsekwencji. Ważne jest wspieranie kreatywnych pomysłów, projektów i inicjatyw kulturalnych, bo to właśnie kultura prezentuje Ukrainę w świecie i jest swoistym przyczółkiem do zachowania tożsamości narodowej.