Ukraińska tematyka w polskich mediach w czasie wojny rosyjsko-ukraińskiej - Rudyk, Myrosława (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2025)
Artykuł przedstawia przekrojowo polską przestrzeń informacyjną w zakresie tematyki ukraińskiej w czasie pełnoskalowej inwazji Rosji na Ukrainę, począwszy od 2022 roku, na przykładzie takich polskich wydawnictw prasowych, jak „Rzeczpospolita”, „Gazeta Wyborcza”, „Wprost”, „Super Express”. W wyniku badań wyodrębniono główny zakres tematyczny, rubryki, gatunki, treści wizualne oraz opiniotwórczą rolę informacji przekazywanych polskiemu społeczeństwu. Nakreślono wizerunek Ukrainy widziany przez pryzmat polskiej prasy. Przedstawiono porównawczą charakterystykę polskich mediów na początku wojny i zmianę informacyjnej dynamiki na przestrzeni dwóch lat. Na przykładzie mediów Uniwersytetu Szczecińskiego, tj. czasopisma „Przegląd Uniwersytecki” oraz NiUS Radio US ukazano, jaką uwagę w środowisku akademickim poświęcono tematowi wojny w Ukrainie.