Jednostka – Rodzina – Naród. Kwestia tożsamości w książce Megan Buskey Jeszcze nie umarła Ukraina. Rodzinna historia zesłania i powrotu - Puchońska, Oksana (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2025)
W artykule poruszona została kwestia poszukiwania własnej tożsamości przez potomków ukraińskich emigrantów w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Analizie poddano tekst non-fiction współczesnej amerykańskiej pisarki, która bada historię swojego rodu, zagłębiając się w najbardziej traumatyczne wydarzenia ostatniego stulecia. Skupia się na II wojnie światowej, okupacji sowieckiej, represjach i ostatecznie przymusowej emigracji. Trwająca wojna rosyjsko-ukraińska staje się ważnym impulsem do wzmożenia poszukiwań pamięci rodzinnej. Rozwój fabuły opiera się na kilku typach pamięci – indywidualnej, rodzinnej, regionalnej i ukraińskiej narodowej. To właśnie przez ich pryzmat pisarka Megan Buskey próbuje zrozumieć własną tożsamość i wyjaśnić traumy przeszłości, bezpośrednio wpływające na jej osobowość i autoprezentację we współczesnym świecie.