Poezja Maksyma Krywcowa: życie przeciwko wojnie - Tymczenko, Antonina (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2025)
Maksym Krywcow, wojownik, poeta, fotograf i wolontariusz, jest jedną z najbardziej znanych postaci w poezji wojennej XXI wieku. Lektura jedynej książki poety, Wiersze z luki w prawie, jest niezwykle istotna nie tylko jako dziennik operacji bojowych i związanych z nimi uczuć autora. Ważne jest, aby traktować ją jako zbiór poezji profesjonalnego pisarza z jego żywymi motywami, niezwykłą konstrukcją i ciekawą dramaturgią wiersza. W artykule przeanalizowano szereg wierszy Krywcowa, w których zawarte są motywy religijne, życia i śmierci, czasu itp. Stwierdzono, że twórczość poety charakteryzuje się szczególnym stanem oświecenia, właściwego ludziom, którzy wiele doświadczyli. Książka prowadzi czytelnika przez uczucia autora, miejsca i wydarzenia – romantyczne lub straszne, szczerze naturalistyczne. Poeta pokazuje wagę, ale i ulotność ziemskiego życia, w chrześcijański sposób buduje swoją duszę i przygotowuje ją do przejścia do innego świata. Przecież człowiek na wojnie jest bezpośrednio zaangażowany w śmierć, wielokrotnie umiera psychicznie. Krywcow abstrahuje od siebie, wznosi się ponad przeciętność i spokojnie, czasem nawet ironicznie, opowiada o tym, co widział. Ale wie też, jak przeszywająco dokładnie przekazać życie – poprzez obrazy natury, wykorzystanie wszystkich zmysłów.