Wielki hałas Iwana Franki vs Placówka Bolesława Prusa w kontekście konfrontacji modernizmu z realizmem - Senyszyn, Dzwenysława (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2025)
Artykuł analizuje dwie powieści – Wielki hałas Iwana Franki i Placówkę Bolesława Prusa w aspekcie porównawczym modernizmu i realizmu. Takie ujęcie jest istotne, ponieważ nie tylko przyczynia się do zrozumienia zjawisk literackich na przełomie XIX i XX wieku, ale także do pogłębienia wiedzy na temat twórczości wymienionych pisarzy. Celem artykułu jest prześledzenie ewolucji metody artystycznej na etapie przejścia od realizmu do modernizmu, a także analiza elementów wspólnych oraz cech charakterystycznych twórczości Franki i Prusa. Badanie zostało przeprowadzone w ujęciu literatury porównawczej. Kompleksowe podejście umożliwiło szczegółową analizę cech obu dzieł, z uwzględnieniem kontekstu historycznego i kulturowego epoki, faktów biograficznych i innych istotnych czynników. Uzyskane wyniki nie tylko przedstawiają punkty styczne obu pisarzy i stopień ich wzajemnego wpływu, ale także potwierdzają wnioski dotyczące pierwiastków modernistycznych w powieści Wielki hałas i typowych wyróżników powieści realistycznej w Placówce.