Sukcesy poprzednich ukrainizacji oraz specyfika nowoczesnej strategii językowej Ukrainy - Rysicz-Szafraniec, Julia (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2025)
Artykuł poświęcony jest ukrainizacjom w dziejach Ukrainy na przestrzeni ponad 100 lat. Głównym celem pracy jest przegląd działań na rzecz upaństwowienia języka ukraińskiego w podstawowych obszarach realizacji polityki językowej każdego państwa, mianowicie: w sferze regulacji prawnej, kulturowo-językowej i edukacyjnej. Jednym z zadań jest porównanie osiągnięć i porażek dwóch poprzednich ukrainizacji z tą, która odbywa się w chwili obecnej. Z przeprowadzonej analizy wynika, że w przypadku wszystkich trzech ukrainizacji działania zostały najpierw uchwalone na poziomie ustawodawczym, a następnie wdrożone w życie. Największy sukces w obszarze edukacyjnym przypada na drugą ukrainizację i epokę Rozstrzelanego Odrodzenia. Z kolei największe sukcesy na płaszczyźnie kulturowo-językowej odnotowujemy teraz. W artykule podkreślono nieukończony charakter ostatniej ukrainizacji wskutek wojny i znacznej emigracji Ukraińców. Wspomniano również o wewnętrznych i zewnętrznych przeszkodach, które spowalniają realizację strategicznego celu polityki językowej współczesnego państwa ukraińskiego.