Język wojny w literaturze najnowszej (na podstawie książki Artema Czecha Gra w przebieranie) - Puchonska, Oksana (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2026)
Proponowany artykuł stanowi studium problematyki społeczno-kulturowej, wykraczającej poza ramy tradycyjnie rozumianego literaturoznawstwa. Punktem wyjścia jest kryzys języka, na który zwracają uwagę ukraińscy pisarze, po pełnoskalowej inwazji Rosji na Ukrainę. Zjawisko to nabiera wymiaru egzystencjalnego, ujawniając sytuację, w której dotychczasowe zasoby językowe tracą zdolność adekwatnej werbalizacji doświadczenia traumy jednostkowej i zbiorowej w warunkach afektywnego szoku. Artem Czech – pisarz z doświadczeniem frontowym – w swojej książce o charakterze eseistycznym podejmuje próbę analizy tego zjawiska. Na podstawie własnych przeżyć wojennych autor ukazuje, w jaki sposób statycznie ujmowany kryzys języka przekształca się stopniowo w dynamiczny proces formowania nowych środków wyrazu artystycznego, umożliwiających artykulację kluczowych sensów doświadczenia wojny.