ФЕНОМЕН МОВИ В РОЗУМІННІ І. ФРАНКА (НА МАТЕРІАЛІ ПОЛЬСЬКОМОВНОЇ СТАТТІ В ЧАСОПИСІ „ZIARNO”) - Капанайко, Ірина (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2013)
W artykule zaprezentowane zostały rozważania I. Franki o języku ukraińskim, zamieszczone na łamach czasopism polskich. Na materiale polskich artykułów prasowych, przetłumaczonych na język ukraiński, wyraziście uwypuklone zostało stanowisko pisarza odnośnie funkcjonowania języka. Podkreślono również perspektywiczność postulatów i twierdzeń I. Franki w odniesieniu do współczesnego językoznawstwa.