МОВНА СИТУАЦІЯ В ПРИДНІСТРОВ’Ї (НА ПРИКЛАДІ ФУНКЦІОНУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ) - Попченко, Оксана (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2013)
W artykule zaprezentowane zostały główne postulaty teorii sytuacji językowej zawarte w pracach rodzimych i zagranicznych językoznawców. Przeprowadzona została analiza stopnia funkcjonowania i rozwoju języka ukraińskiego w Naddniestrzu, określone zostały charakterystyczne cechy współczesnej sytuacji językowej w regionie.