ОДОРАТИВНЕ ПІДҐРУНТЯ МОДЕЛЮВАННЯ ЕМОЦІЙ ТРИВОГИ І СТРАХУ У ФІКЦІОНАЛЬНОМУ ДИСКУРСІ ЖАХІВ - Сазонова, Ярослава (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2013)
W artykule zaprezentowana została próba wyodrębnienia modelu zapachu w odniesieniu do powstawania emocji trwogi i strachu poprzez środki referencji personalnej w anglojęzycznym dyskursie funkcjonalnym. Wyniki badania mogą zostać wykorzystane podczas opracowywania rodzajów i typów kształtowania emocji strachu oaz innych emocji w tekstach poszczególnych rodzajów dyskursu funkcjonalnego, a także w celu porównania dyskursu horrorów w różnych wspólnotach lingwokulturowych.