МОВНА ОРГАНІЗАЦІЯ ВНУТРІШНЬОГО ПОРТРЕТА ЛЮДИНИ (НА МАТЕРІАЛІ ЩОДЕННИКА М. ГАЛАБУРДИ-ЧИГРИН) - Сирко, Ірина (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2013)
W artykule zaprezentowane zostały osobliwości autorskiego semantycznego i aksjologiczno-wartościującego formowania portretu psychologicznego człowieka w dyskursie dziennika M. Hałaburdy-Czyhryn. W funkcji konkretyzatorów stanu psychiczno-emocjonalnego nakreślona została tekstowotwórcza produktywność nominacji serce, dusza, oczy. Przeanalizowano funkcjonalność nominacji w odniesieniu do oznaczania stanu przeżywania, odczuć (samotność, spokój, ból). Zaakcentowana została również aktualność patriotyzmu jako naznaczonej etnicznie i kulturowo dominanty w procesie portretowania postaci.