CЛОВА З ТЕРМІНОЕЛЕМЕНТАМИ ГРАФ(О)-, -ГРАФ, -ГРАФ(ІЯ), -ГРАФ(ІЗМ) У СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ - Кочан, Ірина (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2018)
W artykule opisano słowa z komponentem граф, który obejmuje kilka terminoelementów, występujących zarówno w prepozycji, jak i postpozycji. Wszystkie słowa ze wskazanym komponentem stanowią terminy różnych gałęzi wiedzy. Dane wyrazy przeanalizowano według słów odnotowanych we współczesnych słownikach zarówno ogólno językowych, jak i terminologicznych, a także według znaczenia i przynależności do dziedziny nauki. Do niektórych wyrazów zaproponowano ukraińskie odpowiedniki.