СУЧАСНА УКРАЇНСЬКА ЛІНГВОГРАФІЯ: ТЕРМІНОЛОГІЧНЕ ПОЛЕ - Космеда, Тетяна; Соболь, Лілія (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2018)
W artykule uaktualniono zagadnienie kształtowania się metajęzyka lingwografi i jako odrębnej dziedziny nauki. Podkreślono znaczenie współzależności formy i treści, przejawiającej się w języku pisanym, zwłaszcza w dyskursach artystycznym i publicystycznym, a ostatnimi czasy również w języku internetowym. Opisano związki systemowe terminów lingwografi i, wskazano kwestie sporne oraz perspektywy rozwoju metajęzyka danej nauki.