ЧИСЛІВНИК ЯК ДИСКУРСИВНЕ СЛОВО В ПОЕЗІЇ ШІСТДЕСЯТНИКІВ - Павлова, Інна (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2018)
W artykule poddano analizie pragmatyczny charakter wyrazów dyskursywnych, ustalono znaczeniową zawartość liczebnika jako słowa dyskursywnego w poetyckich tekstach L. Kostenko. Na przykładzie liczebnika “один” wykazano, iż w dyskursie poetyckim traci on swoje znaczenie pierwotne, nabywa zaś zaimkowych znaczeń deiktyczności, przymiotnikowych znaczeń określenia, jakości, oceny czy modalnych znaczeń, właściwych partykułom.