ЧАСТКА ЯК ЕЛЕМЕНТ ФОРМУВАННЯ ПРЕСУПОЗИЦІЇ В ТЕКСТІ - Слободян, Марія (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2018)
Artykuł poświęcony jest badaniom pojęcia presupozycji. Scharakteryzowano typy klasyfi kacji i kryteria wyróżniania presupozycji jako odrębnego typu sensów implicytnych. Przedstawiono charakterystykę partykuł oraz ich role w formowaniu różnych typów presupozycji na podstawie ukraińskiego dyskursu postmodernistycznego.