“ЯКАСЬ МОЗАЇКА СТРОКАТА І ВІРШІ РІЗНИХ РОЗМІРІВ”: ПОПІЛ ІМПЕРІЙ ЮРІЯ КЛЕНА - Mnich, Roman (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2018)
Artykuł poświęcony został twórczości jednego z najwybitniejszych ukraińskich poetów XX wieku, przedstawiciela “neoklasyków”, Jurija Klena (1891–1947). Przesłanie ideowe poematu Popiół imperiów zinterpretowano w świetle całej twórczości neoklasyka, również jego spuścizny naukowej. Szczególną uwagę zwrócono na fragment wskazanego poematu pt. Pokusa Lucyfera oraz przewodni dla niego obraz nadczłowieka (Übermensch).