РОМАНТИЧНИЙ ОРІЄНТАЛІЗМ: УКРАЇНСЬКА МОДЕЛЬ - Пупурс, Ірина (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2014)
W artykule przeanalizowany został ukraiski model romantycznego orientalizmu. Zaprezentowane zostały główne założenia jego poetyki imagologicznej. Autorka scharakteryzowała „etniczny charakter” Azjaty na przykładzie romantyzowanych obrazów Tatarów krymskich oraz Nogajów.