РЕЦЕПЦІЯ ТВОРЧОСТІЮРІЯ АНДРУХОВИЧА В СУЧАСНІЙ ЧЕСЬКІЙ КУЛЬТУРІ - Забіяка, Ірина (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2014)
Artykuł został poświęcony recepcji twórczości współczesnego ukraińskiego pisarza Jurija Andruchowycza w Czechach. Wprowadzono podział między pojęciem recepcja a wpływ. Określono główne formy recepcji twórczości J. Andruchowycza – tłumaczenia, recenzje krytyków, publikacje naukowe, wywiady. Osobną uwagę poświęcono analizie filmu Ukrajina – jedna báseň jako formie twórczej rеcepcji.