ПОЛЯК ЯК „ІНШИЙ” В УКРАЇНСЬКІЙ ІСТОРИЧНІЙ ПРОЗІ 1880–1890 РОКІВ - Кирильчук, Олександр (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2014)
W artykule została poddana analizie reprezentacja obrazu Polaka jako „Innego” w prozie historycznej Iwana Neczuja-Łewyćkiego, Danyła Mordowcia oraz Mychajła Staryćkiego. Autor bada strategię modelowania literackich heteroobrazów, która ma ścisły związek ze strategią antykolonialną literatury ukraińskiej XIX wieku.