ЖАНРОВІ ГІБРИДИ, АБО ПРИЙОМИ КІНО В ЛІТЕРАТУРНОМУ ТЕКСТІ - Філатова, Оксана (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2014)
Na materiale powieści Łeonida Skrypnyka Inteligent autorka analizuje jeden z wariantów modyfikacji struktury klasycznego gatunku, polegający m.in. na wykorzystaniu w tekście prozatorskim chwytów kinematograficznych. Autorka skupia uwagę na stosowanych w tekście technikach kinematograficznych, w tym na znakach indykatywnych, które wyznaczają semantyczne pole samoutwierdzenia autora.