ХАРАКТЕРНИЦТВО ЯК УКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ФЕНОМЕН (НА МАТЕРІАЛІ РОМАНУЮ. МУШКЕТИКА ПОГОНЯ) - Ромас, Людмила (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2014)
Artykuł poświęcony został artystycznej realizacji fenomenu charakteru kozackiego w powieści Jurija Muszketyka Pogoń. Typologiczne zestawienie postaci kozaka w powieści Muszketyka zostało ukazane na tle innych utworów literackich.