ЩО ПОРОДЖУЄ СОН УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ: АНТОЛОГІЯ СНІВ УКРАЇНСЬКИХ ПИСЬМЕННИКІВ СНОВИДИ - Галета, Олена (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2014)
W artykule przeanalizowano rolę antologii jako literackiego oraz wydawniczego fenomenu we współczesnej kulturze ukraińskiej. W oparciu o konkretne przykłady autorka udowadnia zasadność traktowania antologii jako odrębnego gatunku literackiego.