ІНВЕРСІЯ СМИСЛІВ У ТЕКСТОВОМУ ДІАЛОЗІ (М. КОЦЮБИНСЬКИЙ – М. ХВИЛЬОВИЙ) - Поліщук, Ярослав (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2014)
Autor analizuje figurę inwersji w dialogu literackich tekstów. Posługuje się przykładem dwóch klasycznych nowel nowoczesnej literatury ukraińskiej, za które uchodzą Kwiat jabłoni Mychajła Kociubyńskiego oraz Ja (Romantyka) Mykoły Chwylowego. Ścisły związek obu tekstów nie ulega wąpliwości, jednakże inspirujące są również ukryte chwyty resemantyzacji, efekty inwersywnej transformacji tropów Kociubyńskiego przez Chwylowego. Związki obu nowel pokazują skalę artystycznej indywidualności pisarzy, zwłaszcza na poziomie ich stylu i maniery twórczej, ujawniającej się dzięki konfrontacji z Innym.