MIĘDZY ANTROPOLOGIĄ A LITERATURĄ. SCENARIUSZ KARNAWAŁOWY W POWIEŚCI WAŁERIJA SZEWCZUKA POMÓR - Zambrzycka, Marta (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2014)
Стаття являє собою аналіз карнавального сценарію в романі Валерія Шевчука Мор. Карнавальний сценарій визначається як аналогічний до сценарію обрядів переходу та пов'язаний з категорією sacrum. Автор спирається на теорію Роже Каійоса, який проаналізував структурні подібності між категорією sacrum та екстремальними ситуаціями „перебування на межі” (наприклад, під час війни).