ОСОБЛИВОСТІ ІНТЕРТЕКСТУАЛЬНОСТІ НОВЕЛІСТИКИ ВАСИЛЯ ҐАБОРА (НА МАТЕРІАЛІ ЗБІРКИ КНИГА ЕКЗОТИЧНИХ СНІВ ТА РЕАЛЬНИХ ПОДІЙ) - Дашко, Наталія (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2014)
W artykule omówiono intertekstualność nowel Wasyla Gabora, takich jak Osika w Getsymańskim ogrodzie, Trafić do ogrodu, Wielka woda, Utrata istoty oraz innych zawartych w zbiorze Księga egzotycznych snów i realnych wydarzeń. Intertekstualność rozpatrywana jest zarówno na poziomie wewnątrz-, jak i międzytekstowym. Autorka zbadała związek utworów ukraińskiego pisarza z prototekstami, specyfikę funkcjonowania w nich biblijno-mitologicznych obrazów i motywów, a także ich konceptualność.