ФРАЗЕОЛОГІЗМИ ТА НЕОФРАЗЕОЛОГІЗМИ В УКРАЇНСЬКОМУ ПОЛІТИЧНОМУ ДИСКУРСІ - Романюк, Світлана (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2015)
W artykule przedstawiony został zarys funkcjonowania frazeologizmów i neofrazeologizmów w ukraińskim dyskursie politycznym używanych w celu wzmocnienia znaczenia własnych tez, postulatów, wniosków, a także, by przekonać przeciwnika politycznego. Przytoczono współczesne neofrazeologizmy powstałe w odpowiedzi na potrzebę bardziej przekonującego przekazu politycznego.