МОВНА ОСОБИСТІСТЬ СУЧАСНОГО ЕКОНОМІСТА - Семеног, Олена; Семеног, Андрій (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2015)
W artykule zanalizowane zostały poszczególne aspekty kompetencji językowej, terminologicznej, komunikacyjno-pragmatycznej, tekstowej oraz dyskursywnej składające się na osobowość językową specjalisty z zakresu ekonomii. Zaakcentowany został również wpływ cech osobowościowych ekonomisty jako mentora na formowanie się językowej osobowości początkujących adeptów ekonomii.