ДАНІ НЕЙРОНАУК У ДОСЛІДЖЕННІ ПРИРОДНОМОВНОЇ КАТЕГОРИЗАЦІЇ - Старко, Василь (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2015)
W artykule omówiono najważniejsze wyniki badań mózgu człowieka dotyczące językowej kategoryzacji świata. Stwierdzono, że istnieją podstawy uzasadniające korzystanie osób mówiących z wielorakich strategii kategoryzacji. Z tego punktu widzenia autor opisuje model kategoryzacji barw na materiale nazewnictwa kolorów w języku ukraińskim.