ПРЕЦЕДЕНТНІ ФЕНОМЕНИ В СИСТЕМІ НАВЧАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЯК ІНОЗЕМНОЇ - Шевченко, Мирослава (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2015)
Niniejszy artykuł poświęcony jest analize precedensów w systemie nauczania języka ukraińskiego jako obcego. Poruszono aspekt metodologiczny, podjęto probę znalezienia optymalnych sposobów prezentacji tych jednostek, a także uzasadnienia potrzeby stworzenia minimum kulturowego na różnych poziomach znajomości języka ukraińskiego wśród studentów-obcokrajowców.