ЛІНГВАЛІЗАЦІЯ САКРАЛЬНО-ХТОНІЧНОГО В ІНДИВІДУАЛЬНО-АВТОРСЬКІЙ КАРТИНІ СВІТУ М. КОЦЮБИНСЬКОГО (НА ПРИКЛАДІ КОНЦЕПТУ ЧОРТ) - Вільчинська, Тетяна (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2015)
W artykule dokonana została analiza konceptu „diabeł” jako reprezentanta sfery sakralno-chtonicznej w powieści Cienie zapomnianych przodków M. Kociubynskiego. Rozpatrzono pole nominatywne, semantykę oraz cechy aksjologiczne omawianego konceptu. Ustalono, że charakteryzuje się on rozbudowanym systemem nazw, jest polisemantyczny oraz ambiwalentny. Występuje jako element stały w kulturze lingwistycznej oraz jako koncept indywidualno-autorski.