ЛЕКСИЧНИЙ РЕГУЛЯТИВ ЛІС В ЕПІСТОЛЯРНИХ ТЕКСТАХ ЛЕСІ УКРАЇНКИ - Богдан, Світлана (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2019)
W artykule omówiono jeden z dominujących zarówno w literackich, jak również epistolarnych tekstach Łesi Ukrainki obrazów-regulatywów las. Ustalono główne konteksty jego aktualizacji w dziedzictwie epistolarnym poetki. Przeanalizowano osobliwości modelowania przestrzeni semantycznej danego mikropola w jej indywidualnym stylu.