ПРАГМАТИКА ГАСЕЛ У ПРЕСІ ПІДРАДЯНСЬКОЇ УКРАЇНИ - Коротич, Катерина (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2019)
Artykuł poświęcony jest funkcjonowaniu i pragmatyce haseł w ukraińskiej prasie radzieckiej. Wyróżniono najczęstsze grupy haseł ze względu na ich cel illokucyjny: konstatywne, dyrektywne, komisywne. Zaproponowano nowy rodzaj haseł — slogany gloryﬁkacyjne, których celem było wyrażenie przychylności przedstawicieli władzy i gloryﬁkacja. Okazało się, że bardzo duże spektrum sloganów  adresowanych do różnych grup odbiorców stanowi ważną rolę hasła jako przejawu języka władzy.