ФЕЙК — БРЕХНЯ В КОМУНІКАТИВНОМУ ПРОСТОРІ - Małecki, Łukasz (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2019)
Artykuł poświęcony jest problematyce tworzenia i rozpowszechniania fałszywych informacji (tzw. fejków) we współczesnej komunikacji masowej, szczególnie za pośrednictwem tzw. mediów społecznościowych. Podjęto próbę wskazania różnic pomiędzy fejkami, kłamstwem i manipulacją, a także przedstawiono klasyﬁ kację różnych form fejków. W artykule zaproponowano również deﬁ nicję "fejku" jako specjalnie skonstruowanego materiału (informacji lub wiadomości) zawierającego nieprawdziwe informacje oraz mającego na celu zwrócenie uwagi osób i przekonanie ich o prawdziwości przedstawionych danych.