МЕТОДОЛОГІЧНІ ПРИНЦИПИ УКЛАДАННЯ ГАЛУЗЕВОГО ТЕРМІНОЛОГІЧНОГО СЛОВНИКА - Петрова, Тетяна (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2019)
W artykule poruszono zagadnienie opracowania słownika terminologicznego. Określono zasady i opisano metodologiczne reguły konstruowania słownika — systematyczne i wielopoziomowe odzwierciedlenie terminologii danej dziedziny jako jedności koncepcyjnej i kombinacji leksykograﬁ cznej opisu terminów. Opracowano makrostrukturalne i mikrostrukturalne parametry słownika terminologii z danej dziedziny.