МЕТАФОРИКА ДОНБАСУ - Поліщук, Ярослав (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2019)
Tematem artykułu jest specyﬁ czna metaforyka Donbasu obecna w tekstach kultury XX oraz XXI wieku. Obraz regionu został ujęty w trzech metaforach: industrialnej, sowieckiej i postindustrialnej (apokaliptycznej), które utraciły swoje znaczenie. Kształtowanie się nowej tożsamości mieszkańców Donbasu okazało się nader trudne z powodu trwałości stereotypów z przeszłości, co doskonale pokazują teksty współczesnej literatury ukraińskiej, m.in. Ołeksandry Iwaniuk, Wołodymyra Raﬁ ejenki, Ołeksija Czupy, Lubow Jakymczuk etc.