ПРОБЛЕМА МІЖОСОБИСТІСНИХ ВЗАЄМИН В УКРАЇНСЬКІЙ ДРАМАТУРГІЇ 1920–1930-х рр. - Суховєєнко, Катерина (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2019)
Niniejszy artykuł poświęcony jest analizie relacji interpersonalnych w ukraińskiej dramaturgii w latach 1920–1930. Zwrócono uwagę na dwa aspekty — walkę pokoleń w rodzinie i związek między mężczyzną a kobietą. Powyższe kwestie przeanalizowano w kontekście procesów społecznych i politycznych owego okresu.