TOTALITARYZM A LITERATURA: OD INTERAKCJI DO ZDEMASKOWANIA - ПУХОНСЬКА, ОКСАНА (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2020)
Zaistnienie totalitaryzmu w Europie po I wojnie światowej od lat jest obiektem zainteresowania badaczy różnych dziedzin nauki. Liczne prace opublikowane w ciągu ostatnich lat świadczą o interdyscyplinarnym charakterze posttotalitarnego dyskursu naukowego. Nader ważnym w tym kontekście wydaje się problem sztuki, a szczególnie — literatury, co stanowi przedmiot rozważań w proponowanym artykule. Autorka wskazuje na ówczesne wykorzystanie literatury jako instrumentu propagandy. Celem aktualnego badania jest również odbiór współczesnego tekstu literackiego jako próby artystycznego przemyślenia doświadczenia totalitaryzmu, postrzeganego jako trauma oddziałująca na funkcjonowanie współczesnych społeczeństw. Nieprzepracowana trauma przeszłości często powoduje nieprzewidywalny zwrot w polityce europejskiej.