СУФІКСИ УКРАЇНСЬКОГО ПОХОДЖЕННЯ В АНТРОПОНІМІКОНІ ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО ПРИКОРДОННЯ - Абузарова, Марта (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2016)
Artykuł poświęcony jest analizie formantów nazwiskowych pochodzenia ukraińskiego obecnych w antroponimii polskiej mieszkańców pogranicza polskoukraińskiego, które z punktu widzenia interferencji językowej wywołuje szczególne zainteresowanie językoznawców. Na tym terenie kultura polska wraz z językiem polskim zetknęła się i uległa wpływom miejscowej ruskiej (ukraińskiej) kultury językowej, co zostało odzwierciedlone w strukturze fonetyczno- morfologicznej badanych antroponimów.