РЕЗУЛЬТАТИВ У СИСТЕМІ ДІЄСЛІВНОЇ СЕМАНТИКИ (НА МАТЕРІАЛІ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ) - Голоцукова, Юлія (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2016)
Artykuł poświęcony jest analizie form rezultatywnych w języku ukraińskim, badaniu ich rodzaju formalno-gramatycznego oraz specyfi ki funkcjonowania. Wyróżniono typy form rezultatywnych, przeanalizowano korelację form rezultatywnych z innymi kategoriami gramatycznymi oraz leksykalno-gramatycznymi. Zdefi niowanо stabilne i niestabilne elementy sytuacji.