ДІАЛОГІЧНИЙ ВИМІР МОВИ ЗМІ (НА МАТЕРІАЛІ УКРАЇНСЬКОЇ ПРЕСИ 2000–2015 рр.) - Ільченко, Олена (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2016)
W artykule opisano naturę oraz skutki przemian językowy-stylistycznych na materiale współczesnej prasy ukraińskojęzycznej, co z kolei wpływa na organizację środków językowych. Wzmacnianie informacyjnej normy mediów, еksplikacja funkcji powiadomienia i wpływu, wyrażających się w modyfi kacji subiektu nadawania, reprezentacji stosunków nadawcy z adresatem, generują dialogiczność tekstu, a w jej wyniku – іntertekstualność i precedentność. Іntertekstualność jako przejaw dialogiczności przeanalizowano na językowym materiale ukraińskiej prasy lat 2000–2015.