ПИТАННЯ ІНШОМОВНИХ ЗАПОЗИЧЕНЬ НА СТОРІНКАХ ЧАСОПИСУ „РІДНА МОВА” - Кочан, Ірина (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2016)
Artykuł poświęcony został zagadnieniu zapożyczeń na łamach czasopisma „Ridna mowa”, wydawanego w Warszawie w latach 1933 – 1939. Przeanalizowano rozważania znanych uczonych, jak również współpracowników czasopisma na temat zasadności użycia zapożyczeń w języku ukraińskim.