ЛЕКСИКА МАЙДАНУ НА СТОРІНКАХ УКРАЇНСЬКОЇ ПРЕСИ - Поліщук, Наталія (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2016)
W artykule rozpatrzono słownictwo terminologiczne, które pojawiło się w wyniku rewolucji na Majdanie oraz następujących później wydarzeń w Krymie i na Donbasie, i weszło jako integralna część do języka współczesnych mass mediów. Wyodrębniono grupy tematyczne, przedstawiono szczegóły użycia terminów w tekście autorskim.