ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ПОНЯТЬ ЕМОЦІЙНІСТЬ, ОЦІНКА, ЕКСПРЕСИВНІСТЬ — АКТУАЛЬНА ПРОБЛЕМА ЛІНГВІСТИЧНОЇ ТЕОРІЇ ЕМОЦІЙ - Сліпецька, Віра (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2016)
W artykule zostały zaprezentowane rozważania dotyczące jednego z najbardziej aktualnych zagadnień z zakresu emotywności w lingwistyce – wzajemnego przenikania się najważniejszych pojęć, które kształtują metajęzykową lingwistyczną teorię emocji — emocjonalności, ocenie, ekspresyjności. Analizę przeprowadzono pod kątem semantycznym i pragmatycznym. Przedstawiono stosunek autora do szeregu skomplikowanych założeń metodologicznych w teorii i praktyce lingwoemotywności.