ІСТОРИКО-ЛІТЕРАТУРНІ СТУДІЇ МИКОЛИ ЗЕРОВА - Бриська, Орислава (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2016)
Artykuł poświęcony jest metodologii badań historycznoliterackich Mykoły Zerowa oraz wyróżnieniu pierwiastków innowacyjnych w przeglądzie literatury XIX wieku jego autorstwa. Szczególną uwagę zwraca rzetelność jego metod badawczych oraz periodyzacja literatury oparta na charakterystyce stylistycznej i gatunkowej.