BUONGIORNO, SIORA MASCARA! - Sobol, Walentyna (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2016)
Artykuł poświęcony jest ukraińskiej recepcji Wenecji – kolebki cywilizacji europejskiej. Podjęto próbę spojrzenia na Wenecję i Ukrainę przez pryzmat postępujących zmian, jakimi obecnie żyje cały świat. Karnawał, który odrodził się w Wenecji u schyłku XX wieku, skłania do rozmyślań o wyczerpywaniu się starego czasu, na zgliszczach którego już kształtuje się nowy świat... Nowy czas ukraiński. Nowy świat ukraiński!