ВНУТРІШНЯ КОМУНІКАЦІЯ В ПАРАДИГМІ УКРАЇНСЬКОГО ЩОДЕННИКОВОГО ДИСКУРСУ - Ігнатьєва, Світлана (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2017)
W artykule poddano analizie ukraiński dyskurs pamiętnikarski w aspekcie lingwistyczno-pragmatycznym przez pryzmat komunikatywności. Opracowano i zastosowano metodologię wyznaczania działań komunikacji interpersonalnej w ukraińskim dyskursie pamiętnikarskim. Zdefi niowano binarną strukturę działania komunikacji interpersonalnej: element wprowadzający i właściwą mowę wewnętrzną.