АД’ЄКТИВНО-СУБСТАНТИВНЕ БЕЗПРИЙМЕННИКОВЕ КЕРУВАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ І ПОЛЬСЬКІЙ МОВАХ - Kononenko, Iryna (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2017)
Na materiale języka ukraińskiego i polskiego zostały zbadane różnice w łączliwości przymiotników. Przymiotnik może wchodzić w związki syntaktyczne oraz semantyczne z rzeczownikami jako człon główny grupy wyrazowej. Analiza do pewnego stopnia pokazuje zbieżności i rozbieżności systemów gramatycznych i leksykalnych języka ukraińskiego i polskiego.