СПЕЦИФІКА УКРАЇНСЬКОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ КОМУНІКАЦІЇ В УМОВАХ КУЛЬТУРНОЇ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Семенюк, Олег (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2017)
Artykuł poświęcony został specyficznym procesom zachodzącym w ukraińskim dyskursie pedagogicznym pod wpływem różnorodnych czynników, w szczególności w warunkach globalizacji kulturowej oraz internacjonalizacji. Przeanalizowano zmiany w obrębie głównych grup tematycznych słownictwa edukacyjnego. Omówiono skutki wzajemnych wpływów wartości komunikacyjnych dyskursu pedagogicznego różnych lingwokultur i możliwy komunikacyjny konflikt pokoleń na tle zmian w systemie edukacyjnym